Το Μονόδρι

και το αγρόκτημα Σάρλη

ΤΟ ΜΟΝΟΔΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Μονόδρι είναι ένα πολύ γραφικό ευβοιώτικο χωριό χτισμένο σε δύο επίπεδαΠοταμός Μανικιάτης με φυσικό χώρισμα τον ποταμό Μανικιάτη. 

Το Άνω Μονόδρι αμφιθεατρικά χτισμένο με σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με θέα την κοιλάδα του ποταμού, και το κάτω Μονόδρι ή (Χάνια) χτισμένο στον κάμπο παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο. 

 Μεταξύ τους συνδέονται με μία περίτεχνη πέτρινη γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1888 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη με υλικό του βενετσιάνικου πύργου του οικισμού των Κήπων και των λατομείων της περιοχής. 

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 Στη θέση Τροχάλα φέρεται να άκμασε στην αρχαιότητα ο δήμος της αρχαίας Ερέτριας «Εν Γε» (όπου βρέθηκαν τάφοι, πιθάρια και όστρακα) καθώς και βυζαντινός οικισμός ο οποίος καταστράφηκε τον 9° αιώνα από Σαρακηνούς πειρατές. 

Οι κάτοικοι που διέφυγαν ίδρυσαν έναν νέο ασφαλή οικισμό στην κορυφή του λόφου που λόγω της φύσης του εδάφους είχε θέση ακρόπολης στη σημερινή θέση του Άνω Μονοδρίου. 

Στα χρόνια της φραγκοκρατίας η περιοχή άκμασε και στην ίδια θέση ανεγέρθηκε μεγάλος πύργος που κατεδαφίστηκε το 1885 από τους κατοίκους για να κατασκευαστεί η σημερινή εκκλησία της Παναγίας και το μόνο που διασώθηκε από τον πύργο είναι ο βενετσιάνικος θυρεός του, που παριστάνει έναν άγγελο με ανοιγμένες τις φτερούγες του και που εντοιχίστηκε στη δυτική πλευρά του καθολικού του ναού. Στη θέση Ρουμπακάκι βρέθηκαν τάφοι και όστρακα, στη θέση Κοκκάκια βρέθηκαν πέτρινοι τάφοι και μαρμάρινες λεκάνες, ενώ στη θέση Πλάκες βρέθηκε υδραγωγείο, όστρακα και αγγεία. 

 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

 Ο τόπος έχει πλούσια ιστορική και φυσική κληρονομιά. Στο λόφο Βιγλατούρι του Οξυλίθου εικάζεται ότι ήταν χτισμένη εκεί η αρχαία Κύμη και οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα του υστεροελλαδικού και γεωμετρικού οικισμού. Στο λόφο Καστρί της Ποταμίας ανακαλύφθηκε ελληνιστικός οικισμός. Το κάστρο της Δραγονέρας πάνω από το χωριό Βρύση υπάρχουν Κυκλώπεια τείχη. Κολέθρα, το θαύμα της φύσης. Μια φυσική υδάτινη λεκάνη μέσα στο βουνό όπου καταβυθίζονται τα νερά του βουνού, «άγνωστο πως» και από την υπερχείλισή τους δημιουργείται το ομώνυμο ποτάμι. 

 ΚύμηΗ Κύμη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με δικό της νόμισμα και αλφάβητο έχοντας και ένδοξο στόλο στα 750 π.χ. ίδρυσε δύο αποικίες με το όνομά της την μία στην Αιολία της Μ. Ασίας και την άλλη στην Κάτω Ιταλία στην περιοχή της σημερινής Νάπολης, όπου οι ναυτικοί της, μετέφεραν και δίδαξαν εκτός από το Κυμαϊκό αλφάβητο που έγινε η βάση του λατινικού αλφαβήτου και τις ποικιλίες των αμπελιών της που καλλιεργήθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή της Καμπανίας, παράγοντας τον περίφημο καμπανίτη οίνο (καμπερνέ). 

 Στην σύγχρονη Κύμη την ονομαζόμενη και μπαλκόνι του Αιγαίου λόγω της καταπληκτικής της θέας θα συναντήσουμε παλιά σπίτια με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ, όπως το Δημαρχείο, το Λαογραφικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντήματα (τα γνωστά κουκουλάρικα) δείγματα της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης το 19° αιώνα όταν η πόλη διέθετε περισσότερα από 140 ιστιοφόρα. Στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας που το τέμπλο της και ο άμβωνας είναι έργα του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο Ιωάννη Χαλεπά πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά. 

Στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον λειτουργικό επιτάφιο του 14° αιώνα που εκτέθηκε πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα στα πλαίσια του «Αθήνα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης». 

 Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται και το σπίτι του διάσημου γιατρού - ερευνητή Γ. ΠαπανικολάουΓεωργίου Παπανικολάου που έγινε παγκόσμια γνωστός για την ανακάλυψη μεθόδου της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γνωστού ως «TEST PAP», και είναι έδρα του Ινστιτούτου Γ. Ν. Παπανικολάου

 Τρία χιλιόμετρα βορείως της Κύμης βρίσκεται η ιαματική πηγή του Χωνευτικού της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις νεφρολιθιάσεις και χολολιθιάσεις. 

 Έξω από την πόλη της Κύμης συναντάμε το γυναικείο Μοναστήρι του 15° αιώνα της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» που έχει θέα το Αιγαίο Πέλαγος και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. 

 Η Κύμη θεωρείται πατρίδα της Δρυώς, μητέρας του Ομήρου, και της θεόπνευστης ιέρειας και πρώτης αστρονόμου Σίβυλλας τη μορφή της οποίας έχει απεικονίσει ο Μιχαήλ Άγγελος στις τοιχογραφίες του στη οροφή της Capella Sixtina. 

Το σπήλαιο όπου έζησε η αρχαία Σίβυλλα βρίσκεται στο νησί απέναντι από τον οικισμό Χηλή. Είναι πατρίδα επίσης του ήρωα των βαλκανικών πολέμων Ιωάννη Βελισαρίου, του φημισμένου χαράκτη - ξυλογράφου Δημητρίου Γαλάνη και του λογοτέχνη Βασίλη Λούλη

 Στον Οξύλιθο βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας χτισμένη από ηφαιστιογενή υλικά από το ηφαίστειο που ήταν ενεργό στην μετααλπική εποχή. Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν τρειςΟξύλιθος ακόμα βυζαντινές εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένος και αγιογραφημένος τον 13° αιώνα. 

Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον περίβολο του ναού προσφέρεται από τους κατοίκους του χωριού στους προσκυνητές το παραδοσιακό στιφάδο. Η ίδια εκδήλωση γίνεται και στο χωριό Καλημεριάνοι που μέχρι το 1912 ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Κοτυλέων. 

 Νοτιότερα συναντάμε το γυναικείο μοναστήρι Μάντζαρη του 11° - 12° αιώνα αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. 

 Στην Οχτωνιά υπάρχει η Μονή Λευκών του 12° αιώνα όπου πλήθος πιστών συγκεντρώνονται από όλη την Ελλάδα να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους που γιορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου. 

 ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

 Στόμιο. Μια Αιγαιοπελαγίτικη παραλία (στις εκβολές του ποταμού Μανικιάτη) με ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά που ακολουθώντας νότια την ακτογραμμή ενώνεται με τις παραλίες του Αϊ Γιώργη και της Μουρτερής. 

 Ανατολικά του Στομίου βρίσκεται η Πλατάνα στις εκβολές του ποταμού της Σκοτεινής όπου κολυμπούν πάπιες και χήνες όλο το χρόνο. Συνεχίζοντας ανατολικά της Πλατάνας συναντάμε την Παραλία Κύμης και το λιμάνι της (ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά λιμάνια της Ελλάδος με σύγχρονες υποδομές) από όπου εξυπηρετούνται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της περιοχής με τις γραμμές Κύμη - Σκύρος, Κύμη-Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος, και Κύμη - Βόρειες Σποράδες. 

 Πλαζ Σουτσίνι. Ανατολικά του λιμανιού με ψιλή άμμο όπου τα πεύκα συναντούν τη θάλασσα. Για τους λάτρεις της άγριας φύσης συναντάμε τις παραλίες του Τσίλαρου, των Θαψών και του Μετοχίου με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητα 4Χ4 ή σκάφη αναψυχής. 

 Ο οικισμός της Χηλής βόρεια της Κύμης το γραφικό ψαροχώρι με τις κρεμαστές βάρκες φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τη γιορτή του καλαμαριού και τα βράδια το θέαμα μέσα στη θάλασσα με τους εκατοντάδες ψαράδες του καλαμαριού με τα φαναράκια τους είναι μοναδικό. 

Απέναντι από τον οικισμό είναι τα δύο νησάκια, το μεγάλο (νήσος Κίλι) όπου είναι και η σπηλιά της Σίβυλλας και το μικρό που δημιουργούν ένα φυσικό προστατευόμενο από τα άγρια νερά του Αιγαίου λιμανάκι. Όσοι διαθέτουν βάρκες ή μεγαλύτερα σκάφη θα ανακαλύψουν αρκετές όμορφες παραλίες που η πρόσβασή τους είναι μόνο από τη θάλασσα, και θα ψαρέψουν στα δύο κοντινά νησάκια της Κύμης το Λιθάρι και την Πρασούδα, ενώ οι πιο τολμηροί θα φτάσουν στην Σκυροπούλα και την Σκύρο διανύοντας μία απόσταση 22 - 25 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά του Αιγαίου συναντώντας τις φώκιες Μονάχους Μονάχους, τα δελφίνια και τις χελώνες Καρέττα Καρέττα. 

 Παραλία Κύμης - Κύμη. Με έναν ιδιόμορφο δρόμο μήκους 4 χιλιομέτρων που χαράχτηκε πριν από 150 χρόνια με συνολικά 52 κλειστές στροφές όπου το Μάϊο γίνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα ανάβασης αυτοκινήτων. Κύμη, Μετόχι, Βίταλο, Δένδρα, Ανδρονιάνοι, Κονίστρες, Μονόδρι, με κατεύθυνση από την Κύμη ΒΔ και στη συνέχεια ΝΔ μια διαδρομή με εξαιρετικό φυσιολατρικό ενδιαφέρον, με όμορφες παραλίες, με κατάφυτες πλαγιές από έλατα, καστανιές, κερασιές και πλατάνια, με καθάρια νερά να αναβλύζουν από παντού. 

Στις αρχές Ιουνίου γίνεται η πανελλήνια γνωστή «Γιορτή Κερασιού» στο Μετόχι.Γιορτή κερασιού Μονόδρι, Βρύση, Μανίκια, Μακρυχώρι, Σέττα, διασχίζοντας το φαράγγι των Μανικίων και φτάνοντας στο ελατόδασος της Σέττας. Πριν από τα Μανίκια κάνοντας δεξιά στη διασταύρωση ακολουθούμε το δρόμο που οδηγεί στο φράγμα των Μανικίων μέσα από το ελατόδασος με τελικό προορισμό την κορυφή της Δίρφης και την Στενή. 

 Μονόδρι, Κονίστρες, Κάδι, Βρωμονέρα, Μετόχι - Παραλία Μετοχίου. Για τους λάτρεις του 4Χ4 και του εντούρο μέσα από τα δάση της Δίρφης στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Τις υπόλοιπες διαδρομές σας αφήνουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας. 

 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 

 Λαογραφικό Μουσείο Κύμης. Ώρες λειτουργίας 10.00π.μ.-13.00μ.μ. κάθε Τετάρτη και 10.00π.μ.-13.00μ.μ. και 16.00μ.μ.-18.30μ.μ. τα Σαββατοκύριακα. Τηλ: 2222022011. 

 Αρχαιολογική συλλογή Ποταμιάς. Ώρες λειτουργίας 8.00π.μ.-14.00μ.μ. κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Τηλ: 2222071545. 

 Νοσοκομείο Κύμης. Τηλ: 22220 29301 

 Αστυνομικό Τμήμα. Τηλ: 22220 22200 

 Λιμεναρχείο. Τηλ: 22220 22606 

 Δήμος Κονιστρών. Τηλ: 22220 58333 - 22220 59000 

 Δήμος Κύμης. Τηλ: 22220 24000 - 22220 35008 

 ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας Αθήνα. Τηλ: 2108317163 

 ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας Χαλκίδα. Τηλ: 2221020400 Κύμης. Τηλ: 22220 22257

Κρασιά

Κρασί λευκό

Κρασί, λευκό από ντόπιες ποικιλίες αλλά και τη γαλλική σαρντονέ.

Περισσότερα

Ξερά Σύκα Κύμης

Ξερά σύκα Κύμης
Νωπά και ξερά σύκα Κύμης (Π.Ο.Π.)

Περισσότερα

Συκοσοκολατάκια

Συκοσοκολατάκια
 Συκοσοκολατάκια

ΠερισσότεραΕπικοινωνία με 

Φάρμα Σάρλη
frmsarli@otenet.gr

Μονόδρυ Ευβοίας
Εύβοια, 34009
Ελλάς

Κλικ για άμεση κλίση: